τελευταία ενημέρωση: 6/12/2016

Βιβλιοθήκη

Ενδεικτική βιβλιογραφία και εκδόσεις του Accolagoons.

Λίστα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών μας.


 


Συνολο επισκεπτών:
556647

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο τουρισμός του «αύριο»

Η ανατολική παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης, περιλαμβανομένων των λιμνοθαλασσών Αγγελοχωρίου και Επανομής, αποτελούν ιδανικούς τόπους για τουριστικές δραστηριότητες. Ήπιες αμμώδεις και καθαρές παραλίες δέχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα πλήθος επισκεπτών, ντόπιων αλλά κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης οι οποίοι αποζητούν μια σύντομη απόδραση από την πόλη.

Οι περισσότερες δραστηριότητες σχετίζονται με τη θάλασσα. Πολλοί έρχονται εδώ για να κολυμπήσουν, να κάνουν θαλάσσια σπορ, να ψαρέψουν, να απολαύσουν το τοπίο και τη θέα του Θερμαϊκού κόλπου ή ωραίο θαλασσινό φαγητό και ντόπιο κρασί ή τσίπουρο, να κάνουν βόλτα με σκάφος. Αρκετοί επισκέπτες περιηγούνται επίσης στην παράκτια ζώνη για αναψυχικούς, αθλητικούς ή/και εκπαιδευτικούς λόγους. Οι φυσιολάτρες χαίρονται το όμορφο παράκτιο φυσικό περιβάλλον. Άλλοι κάνουν βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο. Ομάδες μαθητών έρχονται για να γνωρίσουν πώς παράγεται το αλάτι στις αλυκές και να παρατηρήσουν το πέταγμα των πουλιών. Τέλος, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική κοινωνία.

Παρόλα αυτά, ο τουρισμός με τη μορφή που ασκείται σήμερα επιφέρει πολλές πιέσεις στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. Ανεξέλεγκτη πρόσβαση στις προστατευόμενες περιοχές, ρίψη σκουπιδιών, καταστροφή φυτών και όχληση πουλιών είναι μερικά από τα προβλήματα που απορρέουν από έλλειψη ενημέρωσης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και εφαρμογής καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση.

Ωστόσο, ένας τέτοιος τουρισμός, που εξαντλεί τους φυσικούς του πόρους, δεν μπορεί να υποστηρίξει την αειφορική ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση τουριστικών πρακτικών οι οποίες θα πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής αλλά ταυτόχρονα να στηρίζουν και την τοπική κοινωνία αφού ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας από τους στόχους των δράσεων ευαισθητοποίησης του έργου «Accolagoons» είναι η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός) στις προστατευόμενες περιοχές ενδιαφέροντος στο πλαίσιο μιας τουριστικής «δικτύωσης» στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, ολοένα και περισσότερο διαπιστώνεται πώς έχει αυξηθεί η ζήτηση για τουριστικούς προορισμούς που εξαρτώνται άμεσα από το φυσικό περιβάλλον καθώς οι επισκέπτες επιθυμούν να προσεγγίσουν βιωματικά τη φύση.

Σε αυτήν την προσπάθεια είναι αναγκαία η στήριξη και η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ομάδων και χρηστών στην περιοχή (κάτοικοι, επισκέπτες, επαγγελματίες, διοικητικοί φορείς κ.ά.). Όλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι προστατευόμενη περιοχή, δεν σημαίνει απαγορευμένη για τον άνθρωπο. Πρόκειται για φυσικό περιβάλλον που έχει ανάγκη την προστασία από τον άνθρωπο προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τα οφέλη του και στις επόμενες γενιές.

Επισκεφτείτε τις ενότητες Βιβλιοθήκη και Χρήσιμες Συνδέσεις για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για τουριστικές δραστηριότητες στην Επανομή και το Αγγελοχώρι καθώς και να ενημερωθείτε για τις βασικές αρχές που διέπουν τον αειφόρο τουρισμό.

Εταίροι του έργου