τελευταία ενημέρωση: 6/12/2016

Βιβλιοθήκη

Ενδεικτική βιβλιογραφία και εκδόσεις του Accolagoons.

Λίστα Επικοινωνίας

Συμπληρώστε το email σας ώστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των εργασιών μας.


 


Συνολο επισκεπτών:
540513

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η μία περιοχή που αποτελεί το αντικείμενο του έργου Life είναι η Λιμνοθάλασσα Επανομής και η θαλάσσια παράκτια ζώνη της. Η περιοχή, συνολικής έκτασης 830,38 εκταρίων, εντοπίζεται στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου, στο ακρωτήριο Μύτικας, 5 χλμ. νοτιοδυτικά από το Δήμο Επανομής.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει μια ακτή που καλύπτεται με άμμο και μια μικρή λιμνοθάλασσα. Ο υγρότοπος παρά το μικρό μέγεθός του χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία και καλή ποιότητα βλάστησης που αποτελείται από εναλλαγή καλαμώνων, θαμνώνων, αλοφυτικής και αμμοθινικής βλάστησης. Λόγω της γεωγραφικής θέσης και της ποικιλομορφίας των ενδιαιτημάτων αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης για μεγάλο αριθμό πουλιών, πολλά από τα οποία είναι προτεραιότητας, αλλά και για άλλα είδη ζώων.

Το ήπιο ανάγλυφο διακόπτεται από χειμάρρους οι οποίοι στις περιόδους βροχοπτώσεων πλημμυρίζουν και μεταφέρουν φερτά υλικά στον υγρότοπο και τη θάλασσα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αισθητική αξία που οφείλεται στο συνδυασμό στοιχείων όπως η ύπαρξη αμμοθινών και καναλιών, η άφθονη παρουσία και ποικιλία έμβιων οργανισμών, κυρίως πουλιών, η ανεμπόδιστη θέα προς την ανοιχτή θάλασσα και τις απέναντι ακτές της Πιερίας καθώς και σε ορισμένες χαρακτηριστικές φόρμες του τοπίου, όπως ο φάρος και το βυθισμένο πλοίο.

Πρόκειται για μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας καθώς προστατεύεται από την εθνική, την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Επίσης σημαντική είναι και η κοινωνικο-οικονομική της αξία καθώς στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται οικιστικές και τουριστικές δραστηριότητες οι οποίες ωστόσο συχνά ασκούν έντονες πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν το υγροτοπικό οικοσύστημα.

Εταίροι του έργου